• Какво е NFC?

     20.03.2014

     За начинаещи

     Какво е NFC и как работи

     NFC (Near Field Communication) е безжична комуникационна технология леко наподобяваща WiFi и Bluethooth. NFC позволява обмена на данни между две устройства като например мобилен телефон и NFC таг. Обикновено, NFC технологията се използва за пренос на данни от едно устройство на друго. Също така, може да използвате NFC за пренос на данни: от един мобилен телефон с вграден NFC към друг мобилен телефон с NFC, от мобилен телефон с NFC чип към терминал за плащане или от NFC таг към мобилен телефон.

      

     За какво се използва NFC?

     Броят на нещата за които се използва NFC много бързо нараства.

     Текущите приложения на NFC обхващат безконтактните плащания, маркетинг и реклама, сигурност и контрол на достъп, идентификация на продукти, идентификация на местоположение, мобилни приложения за стартиране на задачи, събития и много, много други.

     А най-същественото е, че всички тези приложения изискват единствено мобилен телефон с NFC, за да стартират.

      

     Какъв е потребителският опит?

     Красотата на NFC се крие в неговата простота. След като NFC тагът веднъж е кодиран с желаната информация или действие, той е готов за употреба. Потребителят просто трябва да докосне тага, разположен на гърба на мобилния телефон. Това ще стартира разкодирането на URL-то, приложението или услугата. Край на прицелването с бар-код, край на тегленето на приложения само за сканиране, край на суетенето.

      

     Колко близо е “Near Field” ?

     NFC технологията работи само на близки разстояния – обикновено около няколко сантиметра. Това близко разстояние прави NFC перфектен за взаимодействие и означава, че чипът не може да бъде прочетен или използван „случайно“ за нежелано проследяване. Следователно „докосването“ е доста специфична и привлекателна част от NFC за разлика от други RFID технологии с по-далечен обхват.

      

     Как се използва NFC за мобилни разплащания?

     NFC се използва като „връзка“ между мобилен телефон и терминал за разплащания. NFC има редица значителни предимства не на последно място – способността да работи в непосредствена близост.

     Повечето анализатори прогнозират, че технологията базирана на мобилни разплащания скоро ще навлезе в голяма степен. Използването на телефон за разплащане е не само удобно и просто, но дава възможност за двупосочно взаимодействие като „виртуални“ клиентски карти в магазините и други подобни идеи.

      

     Кои телефони имат вграден NFC?

     Почти всички нови смарт телефони имат вграден NFC. Всъщност, след излизането на iPhone 6 на Apple, всички от най-добрите производители на мобилни устройства са приели NFC технологията. Списък на смарт телефоните с вграден NFC чип.

      

     Какво е NFC таг?

     Мислете за NFC тага като за наистина малко запаметяващо устройство като USB стик, но със закрепена антена, така че да може безжично да изпраща данни. Той не съдържа никакви батерии и получава цялата си енергия от близостта си до мобилния телефон. Обикновено, тагът е под формата на стикер, може би с размер на пощенска марка. Също така може да бъде вграден в ключодържатели, гривни и много други.

      

     Как да започна?

     Вземете няколко стикера, ключодържатели или гривни и започвайте.

     Ако имате приложение в ума, не се колебайте и се свържете с нас:

     Мейл: office@rfid.bg

     Телефон: +359 2 483 27 27

     GSM: +359 886 71 85 45

     Уеб адрес: www.rfid.bg

    • Няма коментари
    • Остави коментар