• 5 фактора за определяне дали една RFID система е подходяща за вашия бизнес спрямо баркод

     16.07.2015

     Кога една RFID система има смисъл, сравнена с баркод система?

     Въпреки, че има ясни предимства за използването и на двете технологии: баркод и RFID, определянето на това, коя технология е подходяща за вашия бизнес може да бъде предизвикателство. Докато повечето складове и логистични центрове понастоящем използват баркод, RFID може или да допълни тези усилия или да попълни пропуските, които не са обхванати от бар-кодирането.

      

     RFID срещу баркод сканиране 

      

     5 фактора за определяне дали RFID е подходящ за вашия бизнес

      

     Размер на склада и инвентара

     Какъв е размерът и предназначението на вашия склад? Можете ли да прочете или сканирате всеки артикул в полезрението си? По-големите складове често се възползват от системи за радиочестотна идентификация (RFID), защото те могат значително да увеличат производителността на процесите. За да чете баркод, потребителят трябва да позиционира и работи с баркод скенера, така че да има пряка видимост към артикула, предмет на сканиране. Ако вие имате голям склад с много инвентар, тогава този процес ще изисква голям брой часове и работници.

     За да прочетете един RFID етикет, RFID четецът просто трябва да бъде в обхвата на етикирания артикул. Също така RFID таговете могат да четат данни за артикул в палет, така че да не се налага индивидуалното четене на всеки артикул.

      

     Капацитет

     Ако вашият склад има нужда от допълнителен капацитет за данни и памет, то RFID технологията е подходяща за него. Типичният RFID таг може да събере 2KB данни, докато типичният баркод етикет събира само 10-12 знака. Също така, ако данните които записвате, често се променят, може да обмислите инвестирането в RFID тагове, тъй като те могат да бъдат презаписваеми (баркод етикетите трябва да бъдат отпечатвани и заменяни, всеки път когато има промяна в данните за артикулите).

      

     Срок на годност

     Ако вашият склад съхранява храна и/или напитки, тогава бихте могли да се възползвате от подходяща RFID система. Стандартните баркод етикети идентифицират производителите и продуктите, но не могат да идентифицират уникални артикули. Ако всеки хранителен продукт или напитка има един и същ баркод, тогава служителите не биха могли да идентифицират различния срок на годност или дата на производство, поради това те няма да зная, на кой артикул пръв ще изтече срока на годност.

     RFID системите са идеални за хранително-вкусовата промишленост, защото RFID таговете могат да съхраняват срок на годност или дата на производство.

      

     Среда

     Във вашия склад настъпват ли тежки условия? Вашите артикули често ли влизат в контакт с екстремни температури, остри предмети, вода и влага, прах и мърсотия. Ако е така, може би ще ви е необходима RFID система.

     Баркод етикетите лесно могат да се разпаднат, откъснат, отлепят или повредят по някакъв друг начин. Когато това се случи, те трябва да бъдат отпечатани отново, в противен случай няма да могат да се четат от баркод четеца. Четимостта е ключът, без който вашата система не може да работи.

     RFID таговете могат да бъдат поставяни със силни лепила и защитени посредством специални или пластмасови покрития, за да издържат на суровите условия в склада. В тежки условия, често RFID технология е по-точна алтернатива от баркод технологията.

      

     Сигурност

     Колко сигурен трябва да бъде вашият склад? За разлика от баркод етикетите, RFID технологията може да бъде свързана с отварянето на вратите, алармите и други събития, които да осигурят допълнителна сигурност на вашето съоръжение.

     Вашите артикули или информация нуждаят ли се от по-голяма сигурност от средното? RFID таговете са по-сигурни от баркод етикетите, защото са по-трудни за репродуциране. Данните в един RFID таг могат да бъдат криптирани, защитени с парола или дори премахнати окончателно, ако той попадне в неподходящи ръце.

      

     Да започнем с RFID

     Въпреки че RFID не е универсална технология, тя е невероятно мощен инструмент за много организации. За да определите дали една RFID система е точно за вашия склад и за да си гарантирате, че ще получите максимален ефект с минимално прекъсване на вашите операции, може да се свържете с опитен интеграционен или технологичен експерт от РФИД България.

    • 2 коментара
     • Генислав Настев
      Здравейте, Бих желал да получа малко повече информация за тези системи за да разберем дали биха ни били полезни и удобни. Моля свържете те с мен за да организираме среща
      27 октомври 2017 19:01
     • Генислав Настев
      Здравейте, Бих желал да получа малко повече информация за тези системи за да разберем дали биха ни били полезни и удобни. Моля свържете те с мен за да организираме среща
      27 октомври 2017 19:01
    • Остави коментар